L'art irreductible. Miratges de l'Art Brut

Presó Model - Nau Gaudí



22 novembre 2018 - 20 gener 2019

L’art irreductible aborda un dels fenòmens artístics més rellevants del segle XX i la seva evolució fins avui: l’art brut. El terme s'encunya la dècada dels 40, però al llarg del segle XX comença a incorporar noves subcategories i deriva en una amalgama confusa de significats fins a convertir-se, avui, en un miratge col·lectiu capaç de reflectir un nombre gairebé il·limitat de pràctiques artístiques. 

La mostra, comissariada per Mery Cuesta a La Model i a la Nau Gaudí, està organitzada en el primer cas per l’Institut de Cultura de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona, i en ambdós casos, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Mataró, la Fundació Setba, el Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró i la Fundació Sant Pere Claver.

La major part de les obres exposades procedeixen de les col·leccions “la Caixa” Art Contemporani, mAB, Associació Josefa Tolrà, Col.lecció Bassat i dels fons privats dels psiquiatres catalans Ramon Sarró i Joan Obiols.

L'exposició es desenvolupa en dues seus: La Model Espai Memorial de Barcelona, i la Nau Gaudí de Mataró. 

La Model Espai Memorial

Del 13 de novembre de 2018 al 17 de febrer de 2019

En aquest espai s’aborda l’emergència de la creació asilar a finals del segle XIX, el col·leccionisme portat a terme per una elit mèdica, i el canvi de situació del malalt mental i l’asilat a dia d’avui. També es prologa la confusió que existeix al voltant del terme art brut i s’ofereix una visió del mateix en la seva essència.

Al pati de la Model s'hi presenta Milcaps, una escultura pública col·laborativa i efímera realitzada per l'artista Marcel·lí Antúnez amb els usuaris de diverses entitats de l'àmbit de la salut mental: AlterArte, l'Hospital de Mataró i Les Corts Centre d’Higiene Mental. Així mateix, també hi han intervingut alumnes de la Llotja de Barcelona i alumnes de batxillerat artístic dels instituts Puig i Cadafalch, Santa Anna i Satorras de Mataró. 

El monument està realitzat amb materials lleugers com fusta i ampolles de plàstic reciclades i, com el propi títol indica, es composa d'una gran quantitat de caps. Cada col·laborador ha treballat aquests retrats sota una consigna autobiogràfica, afegint-hi frases relatives a la seva situació i vivències diàries. 

La Nau Gaudí

Del 22 de novembre de 2018 al 20 de gener de 2019

A la Nau es desintegra el fil narratiu cronològic ple d’etiquetes i de noms propis de l‘art brut i es presenta de manera més àmplia una visió aclaridora del fenomen a partir de les diverses intuïcions que el defineixen col·lectivament: el que té d’espontani, de primitiu, de visionari, de necessari i de singular.

Si la seu de l’exposició a La Model presenta el vessant més historicista del relat de la Mery Cuesta, la mostra exposada a la Nau Gaudí presenta la més emocional del discurs en 5 espais diferents que indaguen en les entranyes d’aquest miratge contemporani i rastregen els fons de la Col·lecció Bassat per detectar les obres que millor puguin representar les intuïcions indicades per la comissària. La Col·lecció Bassat, per la varietat d’artistes i obres que componen el seu fons artístic permet resseguir diferents vessants de l’art recent -entre ells, l’art brut-, sense estar especialitzada en aquest moviment, el que permet il·lustrar a la Nau Gaudí plantejaments d’aquest fenomen amb obres de la pròpia col.lecció.

A la Nau trobarem 70 obres de la Col·lecció Bassat, entre les quals algunes mai exposades abans per la Col.lecció, com dues peces de l’artista mallorquí de renom internacional Miquel Barceló (Felanitx, 1957) -una d’elles un autoretrat-; una obra d’Àngel Planells (Cadaqués, 1901 – Barcelona, 1989) pintor vinculat a l’avantguarda catalana i un dels màxims exponents del Surrealisme a Catalunya; sis obres d’ Eleazar (Siles, Jaén, 1954) pintor i escultor que viu i treballa a Barcelona; i una obra de Francisco Mateos (Sevilla 1894 – Madrid, 19876), dibuixant expressionista, pintor i caricaturista.

També a la Nau serà possible contemplar 18 obres dels artistes Jaume Casanovas, Urko, Olivier Bourgeois i Mochu, presents al MAB (Museu d’Art Brut) de la Fundació Sant Pere Claver; així com tres obres de la Col·lecció del Dr. Obiols.




Selecció d'imatges